De stad Sittard-Geleen in de provincie Limburg ontving op woensdag 3 juni jl. een groot cadeau.

De heer Hosittardgeleenkloosterk-Leung Cheng, voorzitter Algemene Chinese Vereniging Limburg en mevrouw Hu, eigenaar van restaurant Ocean Paradise in Sittard-Geleen hebben na jarenlange inspanning voor elkaar gekregen dat de ondernemer dhr. Chen Gui uit China bereid is om een groot stuk grond van 15.000 m2 te kopen en om te vormen tot een 4 sterren hotel dat tevens een gecombineerd Chinees cultureel centrum en gezondheidscentrum is.

De heer Chen Gui investeert al jaren in vastgoedprojecten in de Chinese stad Shanghai en in het buitenland en krijgt daarvoor ook vele complimenten vanuit de Chinese overheid. De heer Chen Gui wil echter zijn investeringen in het buitenland verder uitbreiden. De investering in Sittard-Geleen is slechts het begin, er zijn nog vele plannen voor verdere investeringen.

De heer Chen Gui kwam eind mei naar Nederland om de koopovereenkomst te tekenen onder toeziend oog van wethouder Pieter Meekels. De investering in de gemeente Sittard-Geleen (95.000 inwoners) bedraagt meer dan 20 miljoen euro. De heer Chen Gui is zeer tevreden met deze prachtige omgeving en locatie en hoopt dat na de bouw het hotel een bezienswaardigheid wordt van Sittard-Geleen.

Tijdens de persconferentie legde dhr. Chen Gui zijn plannen uit. In het complex moeten straks onder meer behandelingen volgens de Chinese geneesleer en fysiotherapie worden aangeboden. Daarvoor zullen specialisten uit China overkomen. Verder komt er een tentoonstellingsruimte zodat Europa kennis kan maken met de rijke Chinese cultuur. Dhr. Chen Gui benadrukt dat hij zelf weinig onderwijs heeft genoten. Hij vindt echter dat onderwijs zeer belangrijk is en daarom heeft hij ook plannen om een Confucius Instituut op te zetten dat gratis gebruikt kan worden door de Chinese school in Limburg. Van de 100 kamers die het hotel biedt, zijn er 30 bestemd voor studenten van het Confucius Instituut.

Wethouder Meekels bedankte namens de bewoners van Sittard-Geleen dhr. Chen Gui voor deze belangrijke investering. Dhr. Chen Gui en Mw. Hu werden geƫerd tot ereburger en ambassadeur van de stad Sittard-Geleen.

Tot slot bedankte dhr. Chen Gui alle betrokkenen die zich hebben ingezet om dit project tot een succes te maken en in het bijzonder de inbreng van dhr. Theo Chang, voorzitter van Stichting New Chinatown Den Haag voor zijn adviezen tijdens het gehele proces.